Niewidzialny wróg - jak dbać o systemy wentylacyjne

 

Słyszeliście o pożarach w restauracjach? Prawdą jest, że gdybyśmy je policzyli, ich ilość byłaby dla nas zaskoczeniem.

W takim razie co je powoduje? Przyczyn może być wiele, choć główny winowajca jest zawsze ten sam: nagromadzony osad tłuszczowy.Osad tłuszczowy gromadzi się na różnych elementach systemu wentylacji w kuchni i jest zawsze elementem, który wyzwala ogień , co czyni go bardzo niebezpiecznym, ale w rzeczywistości jest stosunkowo łatwy do usunięcia.

Oprócz zagrożenia pożarowego, tłuszcz jest również przyczyną innych potencjalnie niebezpiecznych zagrożeń, ponieważ powoduje skażenie i rozprzestrzenianie się chorób, pleśni, grzybów i bakterii, które mogą wywoływać choroby.

Osad tłuszczowy tworzy również drażniący dym i brzydkie zapachy, które mogą mieć negatywny wpływ na reputację punktu gastronomicznego, restauracji czy hotelu, co jest kolejnym powodem, jeśli nie najważniejszym, aby upewnić się, że systemy wentylacji są dokładnie oczyszczone.

Coś jeszcze? No tak. Osad będzie narastał i blokował przewody, ostatecznie paraliżując system wentylacji, prowadząc do zmniejszenia wydajności instalacji i wzrostu zużycia energii. Ogólne dogłębne czyszczenie systemu wyciągu kuchennego, a następnie późniejsze czyszczenie konserwacyjne to jedyna gwarancja zdrowej, a przede wszystkim bezpiecznej instalacji.

Czyszczenie kuchni przemysłowych

REGULARNE CZYSZCZENIE!

W kuchniach przemysłowych znajdują się systemy wentylacji przeznaczone do usuwania dymu i zapachów. Wyrzucane opary są wysokimi smarami, które gromadzą się w filtrach, okapach, przewodach i wyciągu. Ten smar jest wysoce łatwopalny i jest odpowiedzialny za większość pożarów, które występują w restauracjach. Zabrudzone systemy również zmuszają cały system do cięższej pracy, zużywając więcej energii niż to konieczne.

DUŻY RYNEK = WIELKA SZANSA

W przepisach dotyczących instalacji ciepłowniczych stwierdza się, że elementy systemu wyciągu kuchennego, okapu, przewodów muszą być wolne od osadu tłuszczowego. W Hiszpanii działa ponad 200 000 firm z branży gastronomicznej, nie uwzględniając kuchni innych obiektów, takich jak szpitale, biura i szkoły. Obliczono, że tylko 30% tych kuchni przeprowadzi regularne czyszczenie systemów wentylacyjnych.

Po przestudiowaniu tych danych możemy jednoznacznie stwierdzić, że firma zajmująca się czyszczeniem systemów klimatyzacyjnych w Hiszpanii znajduje się w fazie pełnej ekspansji i stanowi szansę dla przedsiębiorców, firm sprzątających i usługowych, które chcą rozszerzyć swoje obszary działalności.

Specjalizując się w sektorze czyszczenia technicznego, będziesz w stanie wyróżnić się na tle konkurencji. Istnieje również ogromny rynek, który może zaspokoić te usługi, oferując swoim klientom rozwiązania problemów generowanych przez brak czyszczenia serwisowego.

 

Źródło: Teinnova